prawdziwy rosół, oryginalny polski domowy Rosół, jak zrobić Rosół, domowy Rosół z makaronem, restauracje cracow thebest.travel

Łeba niszczy bardziej niż Mielno

Rosół nad morzem

Łeba niszczy bardziej niż Mielno – czyli walka o koronę Króla Rosołu trwa!

Są pewne miejsca i rzeczy, nad których morzem nie możesz pominąć – jak plaża, gofry, wata cukrowa, smażalnia ryb i oczywiście niedzielny Rosół! Polskie morze rośnie w siłę zwłaszcza na tle dosłownie 'wybuchowego’ zachodu europy. Godzinne wędrówki dają w kość – więc czas na długo wyczekiwane obiadek – najlepiej mięso, szpinak i cudowny rosołek!

Wchodzimy do pierwszego z brzegu lokalu gdzie jest ruch i wolne miejsca. Nazwa w tym wypadku, jest nieistotna ale nazywa się Karczma Słowińska. Restauracja mimo że swojska, a obsługa przyjemna do awangardowych nie należy. Po dłuuużej chwili zjawia się nieco roztrzepana kelnerka, może taka osobowość, może to przez ruch w knajpie i zmęczenie – nie szkodzi – zamawiamy.

Jest piwo piękne dziewczyny i niebawem pojawia się Rosół! Nie ma nic lepszego w wietrzną i deszczową pogodę jak gorący Rosół – ale czy na pewno?

Próbujemy

Pierwsza łycha ….i jest gorący! To najważniejsze, a przy tym gwiazdka zaliczona. Brakuje jednak mięska, próżno szukać chodź jednego talarka marcheweczki, selera czy cebulki jest tylko – chyba dla ozdoby szczypta natki pietruszki. W smaku Rosół zdaje się być pełny i wyrazisty – wręcz budzi podejrzenia.

Jest zbyt klarowny, chudy (nie mylić z chujowym) i przypomina jakże popularny bulionowy smak. Makaron mój ulubiony rosołowy, ale tylko go troszku, mało i bida ogólnie. Może, jakby były w kubku na Woodstocku, na dołku czy w zimie na przystanku, ale teraz?????!!

Ocena końcowa!

Rozczarowany, Rosół znów sam zrobię! Werdykt były nie rozstrzygnięty, ale że w były wakacje i mi się nawet podobało – ocena na zachętę!

Reszta to Wy drodzy fani, fanatycy, gorącego rosołu…!

AVE

Ocena

ocena 2

Zostaw komentarz!

Wyślij przepis

Masz ciekawy przepis na Rosół, którym chciałbyś się z nami podzielić?
Koniecznie wyślij go do nas!

Komentarze

6 odpowiedzi na „Łeba niszczy bardziej niż Mielno”

  1. Awatar michalina

    Karkówka niedosmażona, długi czas oczekiwania-około 1,5 godziny, brak wolnych stolików, jak za czasów PRLu.

  2. Pyszne, tanie, domowe obiady. Mega pełno ludzi co z jednej strony jest minusem, bo czas oczekiwania jest dość duży i czasem jest problem ze znalezieniem wolnego stolika, ale komu to nie przeszkadza i chce dobrze zjeść to polecam.

  3. Awatar aniaaola

    Moj przepis na najlepszy rosol : to dlugie gotowanie cwiartki kury z pręgą wołową , przypieczona w piekarniku cebula + duzooo warzyw ( smak jest wyrazisty ) : marchew, pietruszka seler. Poza sola i pieprzem dodaje rowniez lubczyk i ziele angielskie ( nie kazdy to ziele preferuje ale nam odpowiada). Po ugotowaniu podaje z posiekana natka pietruszki i makaronem . Polecam

  4. Obiady dobre, z pewnością odradzam tam pobytu lub posiłku schaby wieczorami nie są prosto z patelni ,a pyzatym z higieną coś nie tak pan od obierania ziemniaków ma ,,Wrzody ” co tu dużo pisać nie stołujcie się tam. wiem tanio pomyślicie fajnie ,ale wszystko ma swoją cenę czyli inaczej swoje wady. Nie będę się rozpisywać bo mógłbym dużo więcej ,mam nadzieje ze ta informacja do was dotrze przydał by się sanepid ,, pies na kuchni i sierść w daniach

  5. Awatar madlllenne
    madlllenne

    Tajemnicą rosołu i nie tylko jest włożyć w to ambicje ja nie gotuję rosołu z kostek ponieważ mięso oraz ten tłuszcz dają aromat tej zupie tak jak warzywa wolne gotowanie to podstawa dobrze przypalona cebulka także bez żadnego przykrycia oraz kombinowania rosół wyjdzie klarowny 🙂 pozdr

  6. Pełno ludzi którzy jedzą jedzenie które wcale nie jest smaczne, a na dodatek jeżeli w surówce znajdujesz bandaż lub plaster kogoś z ich szanownej kuchni. NIE POLECAM!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyślij przepis

Masz ciekawy przepis na Rosół, którym chciałbyś się z nami podzielić?
Koniecznie wyślij go do nas!